Dünya

Avrupa’da Romanlar, “sınırdışılara karşı direniyor”

Almanya:  ATİF-Hamburg, Roman aile ve “Romano Jekipe Ano Hamburg – Hamburg Roma Birliği” tarafından Hamburg’un en ünlü kilisesi Michel Kilisesi’nin işgal edilmesinin ardından, Romanların sorunlarını gündemleştirmek için direnişteki Roman temsilcilerinin de bulunduğu bir toplantı düzenledi.

Almanya’nın Balkan ülkelerini “güvenli ülkeler olarak değerlendirmesinden sonra, bu ülkelerden gelen mültecileri sınır dışı etmeye başladı. Balkan ülkelerinden gelen hem geldikleri ülkelerde hem de sığındıkları Batı Avrupa ülkelerinde en yoksulları oluşturan Romanların durumu çok daha vahim bir durumda. Geldikleri Balkan ülkelerinin bazılarında vatandaş bile sayılmayan, kimisinde yaşadıkları bölgeler duvarlarla çevrilen, insani yaşam standartlarının olmadığı (su, ev, elektrik vb.) alanlarda yaşamak zorunda bırakılan Romanlar, bu yetmezmiş gibi sıkça ırkçı saldırılarla da karşı karşıya kalıyorlar.

Hitler tarafından da soykırımdan geçirilen Romanlar, bugün Batı Avrupa ülkelerinde istenmeyenler listesine alınmış durumdalar.

Hamburg’ta bir grup Roman aile ve “Romano Jekipe Ano Hamburg – Hamburg Roma Birliği” tarafından Hamburg’un en ünlü kilisesi Michel Kilisesi 17 Eylül’de işgal edildi. “Herkes Kalsın” (Bleiberecht für alle) sloganının yazılı olduğu bir pankart Kilise’nin kulesinden sallandırıldı. Şu an kilisede “misafir” konumunda kalan Romanların direnişi devam ediyor. İşgal sonrası oluşan dayanışma komitesi de kısıtlı imkanlarıyla direnişçilerin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırken, bir yandan da kamuoyu oluşturma çabası içindeler.

Bu anlamda ATİF-Hamburg, direnişteki Romanların sorunlarını gündemlerine almak için derneklerinde Roman temsilcilerinin de yer aldığı bir toplantı düzenledi.

Avrupa’nın karşı karşıya olduğu mülteci sorunu ve buna yaklaşımda ki faydacı, gayri insani, ikiyüzlü tutumu ve mültecilerin karşı karşıya kaldığı sorunlar üzerine kısa bir açılış konuşması yapıldıktan sonra, sözü Roman temsilcilerine vererek yaşadıkları sorunları bizlerle paylaşmalarını istedik.

Kendilerinin tek bir istemleri olduğunu onunda “herkese kalma hakkı” olduğunu söyleyen temsilci, daha sonra yaşadıkları sorunları anlattı. Kendileriyle dayanışma gösteren çeşitli grupların olduğunu bunlara teşekkür ettiklerini ama ne yazık ki dayanışmanın çok zayıf olduğunu, hem kamuoyu oluşturmada hem de günlük ihtiyaçların karşılanmasında yeterli olmadığını belirtti.

Şu an Almanya’nın her tarafında polisin Roman avına çıktığını, topladıkları Romanları çeşitli şehirlerde uçaklarla geldikleri ülkelere geri gönderdiklerini belirten temsilci, bunun bu insanları ölüme göndermek anlamına geldiğini belirtti. Özellikle çocukların çok zor durumla karşı karşıya kalacağını belirten temsilci ne yazık ki bunu durduracak güçlerinin olmadığını üzülerek dile getirdi.

Hamburg’ta Roman ve Sinti gençlerin sorunları üzerine gençlik merkezlerinde çalışma yürüten başka bir Roman konuşmacı da Avrupa’nın mülteci sorunu ve halkları nasıl ayrıştırdığı, hem Hitler döneminde, hem de bugün Romanlara nasıl bir politikayla baktıkları üzerine uzun bir konuşma yaptı.

Daha sonra soru cevap bölümüyle devam eden toplantı dayanışma çağrılarıyla sonlandırıldı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu